Наш художник-тамплиер прави престол за папа Франциск

Около 500 са членовете на ордена на рицарите – тамплиери в България, съобщи в Стара Загора великият приор Румен Ралчев в средата
17.03.2019 / 10:00

Бургаският художник Климент Атанасов е натоварен да украси със златни орнаменти дървения престол, на който ще седне при посещението си в Скопие папа Франциск, съобщи в Стара Загора великият приор на ордена на рицарите – тамплиери в България Румен Ралчев.

Атанасов е член на ордена, а поканата за украсяването на престола е дошла от последователи на тамплиерите в Северна Македония , които са под надзора на българските икуменисти.

Румен Ралчев отрече да му предстои среща с папа Франциск по време на официалната му визита у нас от май, в комитета по посрещането обаче имало неколцина рицари от Пловдив и град Раковски. Те щели да поднесат на Светия отец специален дар – икона, която се изработвала в момента в Града на тепетата.В деня на пристигането на папата в София тамплиерите ще проведат традиционният си международен хоров фестивал за църковни песнопения . Той ще бъде в Аулата на СУ „Свети Климент Орихридски“ и в него ще вземат участие 6 формации от България, Гърция и Хърватия.

Седмица по-рано от тамплиерската общност ще подарят 100-килограмова бронзова камбана за мемориалния комплекса „Знаме на мира“ край София.

В Стара Загора се проведе 11-я духовен събор на рицарите –тамплиери, в дневния ред са включени 16 научни доклада и съобщения, свързани с християнската религия и историята на ордена, който м.г. отбеляза 9 века от създаването си.Сред лекторите е и известната нумероложка Светлана Тилкова –Алена, която е посветила разработката си на Вселенския съд.

Около 500 са българските рицари, в ход са създаването на три нови командерии в Сливен, Хасково и Видин. През м.г. в София е отворил врати първият храм, собственост на ордена и с патрон свети Йоан Кръстител. Той е бил осветен от атински митрополит, лично йерусалимския патриарх Теодосий подарих на черквата мощите на 6 светци, а в престола били поставени мощи на свети Киприан, донесени от Атон.

През тази година орденът възнамерява да постави в бившия столичен парк „Заимов“ близо двуметрова статуя на рицар, носещ пламъка на духовността. Фигурата е дело на скулптора Спас Киричев от Пазарджик и е посветена на 900 години от основаването на ордена.До седмица предстои да излезе 400-страничен алманах , посветен на 10-тата годишнина от създаването на българския духовен приорат.

Източник: Монитор
Снимка: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев