Седмокласнички снимат филми по български разкази

...
18.03.2019 / 14:34

Три седмокласнички снимат филми по емблематични български разкази. Младият екип от столично 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ е в състав Александрина Стойкова-Съни, Силвия Пенчева и Татяна Пенчева.

Идеята да снимат хрумва на Съни, припомнят си Силвия и Татяна. Първите стъпки в киното правят с „Великденският заек“, който е измислен по идея на Съни. Когато го снимат, момичетата са все още 3-ти-4-ти клас. Следва римейк на „Косачи“ на Елин Пелин, тъй като в шести клас от училище имат за задача да направят продължение на разказа.

Момичетата обединяват своите идеи за един happy end, в който Лазо се връща при Пенка и двамата заживяват щастливо. Седмокласничките си признаха, че тогава са объркали малко епохите, защото преди да се завърне го гонят заптиета. Тази година пък пресъздават и „Една българка“ по разказа на Иван Вазов. „Решихме да го снимаме, защото първо ни беше интересно, второ, така ще го научим по-лесно.“, обясни режисьорката Съни.

С всеки филм продължителността на снимачния процес се увеличава. За „Великденският заек“ им трябва ден, „Косачи“ снимат два дни, а „Една българка“ три или четири дни, но това зависи от дължината на сюжета на разказите. За снимачна площадка пък си избират близки места. В сцените от „Косачи“ може да се познае Борисовата градина. В „Една българка“ се разпознава Банкя, а Баба Илийца преплува с лодка езерото на Панчарево вместо в Искър. Освен трите момичета, във филмите се включва и приятелка на Съни. Като трудност посочват самата организация на декори, както и да не се смеят, докато пресъздават мъжки роли.

Момичетата споделиха, че голяма опора зад гърба им е тяхната учителка по ЗИП български Катя Иванова. „Тя много ни помогна да разпространим „Една българка“. Освен родителите ни, тя бе една от първите, които го изгледаха“, обясниха те. Съучениците им пък са споделили, че филмите са им помогнали да разберат по-лесно разказите и да се подготвят по-добре за тестовете.

Следващата стъпка пред младия екип са снимките на „Немили-недраги“, в който ще участват и други ученици от седмите класове. Те вече приключиха с кастинга за актьори, за който се престрашават около 13 други деца. „Някои не искат толкова да участват, колкото да ми помагат на мен, защото аз съм режисьорът. Иначе за ролите бяха около седем момичета и другите бяха момчета“, сподели Съни. Предстои им да намерят декори и места, на които да снимат. Вече са си набелязали Златните мостове за сцената, в която Македонски пресича Дунав, а за кръчмата вероятно ще ползват къщата на баба и дядо.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев