Изтеглиха 1512 лекарства от БГ пазара за 4 години

Лекарства
18.03.2019 / 14:43

1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните четири години, от 2014 до 2017-а. Това съобщи Боряна Маринкова, председател на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства след работна среща в Пампорово с Федерация „Български пациентски форум“.

Тя уточни, че се позовава на доклад на Изпълнителната агенция по лекарствата. От него става ясно, че нито едно от изтеглените лекарства не е заради нарушена лекарствена безопасност, а е в резултат на прекратен внос на производителя за българския пазар. Само през 2017-та са дерегистрирани 327 лекарствени позиции.

Фармацевти коментираха, че заради малкия пазар в страната някои фармацевтични компании прекратяват вноса си, както и в други страни, където нямат големи обороти.

В 62% от случаите причините за недостиг на лекарства се дължат на временно или трайно преустановен внос на лекарства и т.нар. дерегистрирани лекарства, чиито досиета са изтрити от България по желание на техните първовносители. Лекарите обаче продължават да ги изписват и пациентите продължават да ги търсят, без те да са налични на нашата територия, каза още Боряна Маринкова.

По думите й е добре с поправки в Закона за лекарствата да се даде възможност да се осъществява паралелен внос на дерегистрирани лекарства, които не са изтеглени от България заради проблеми с лекарствената безопасност.

За около три седмици, през паралелен внос, с изпълнение на всички регулаторни изисквания, липсващи лекарства могат да стигнат до българския потребител, смятат още от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

На европейско ниво имаме достъп до 500-милионен пазар в партньорство с над 100 дистрибутори, допълни Боряна Маринкова.

На онлайн платформата, създадена съвместно с Федерация „Български пациентски форум“, която функционира от 9 юни миналата година, за шест месеца са били получени 400 сигнала. Според Маринкова, това е много интензивен период на сигнализиране на фона на досега действащите форми за обратна връзка от страна на пациентите. Получените сигнали са за 274 лекарствени продукта. Над 85 на сто от сигналите са получени от крайния потребител – пациенти, техни близки, медии и НЗОК.

Източник: Монитор
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев