Петиция за отмяна на Брекзит събра над 5 милиона подписа

Брекзит
24.03.2019 / 21:09

Петиция с искане за отмяна на Брекзит и запазване на членството на Обединеното кралство в Европейския съюз събра над 5 милиона подписа, съобщи „Гардиън“.

Тя получи най-широка подкрепа от всички петиции, публикувани някога на уеб сайта на британския парламент. Предишният рекорд бе на подписка за провеждане на втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС, която събра общо 4 милиона и 150 хиляди подписа през 2016 година.

"Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е "волята на народа". Трябва да сложим край на това начинание като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега", се казва в петицията.

Събирането на подписи започна на 20 февруари. До 18 март тя събра 10 хиляди, до 20 март над 100 хиляди, а на следващия ден надхвърли 2 милиона.

Според действащата във Великобритания процедура всяка петиция, която е събрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официален отговор на правителството, а след достигане на 100 хиляди подписа тя трябва да се разгледа в парламента. В същото време няма гаранция, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени.

Правителството на Обединеното кралство и неговият ръководител Тереза Мей категорично се противопоставят на оттеглянето на известие за намерението на Великобритания да напусне ЕС, което Лондон изпрати в Брюксел на 29 март 2017 г., позовавайки се на член 50 от Договора от Лисабон за Европейския съюз.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев