Пакет „Мобилност 1“ влиза в Европейския парламент

Европейски парламент
25.03.2019 / 21:02

Пакет “Мобилност 1” отново ще се гласува от Европейския парламент, след като в началото на годината правителството и браншът се поздравиха с победа над т.нар. "Закон Макрон".

На 10 януари, на фона на протеста на български превозвачи и колегите им от Полша, Румъния и Латвия, транспортната комисия в Европарламента отхвърли два от трите доклада по пакета, което намали вероятността предложенията да се гледат в пленарна зала. Тази вечер обаче евродепутатите решиха, че правилата за международните превозвачи ще се гласуват в сряда, 27 март.

И това гласуване ще премине на фона на протест, който браншът организира пред парламента в Страсбург. Българските евродепутати ще настояват предложенията да не се гласуват, като в същото време ще внесат свои предложения.

Пакет “Мобилност 1” предвижда по-високи командировъчни за шофьорите, както и камионът и шофьорът да се връщат в страната на произход на всеки четири седмици. От бранша предричат фалит на голяма част от българските транспортни компании, ако регулациите бъдат приети.

Транспортният министър Росен Желязков изрази разочарованието си от гласувания пакет: "Резултатът е изключително разочароващ. Бесен съм от този резултат. Разговарях с колеги от Европейския парламент. Ние имаме 17 членове от 700 в ЕП и те можеха да решат мача. Няма да говоря за тези два гласа, които не ни достигнаха, а ще говоря с благодарност към тези, които направиха нечовешки усилия, за да отидат. С РВД направихме възможно най-късата писта, за да могат нашите седем членове в самолета да стигнат навреме в Страсбург. И всъщност два гласа не ни достигнаха, за да решим дефинитивно този въпрос. И затова съм бесен, защото със 17 членове можеше да решим проблем на половина Европа. Гласовете бяха 154 на 156. Това означава, че Европа е разделена дори в ЕП".

"Ние загубихме нашия мач в последната секунда на продължението. Но това пакетче няма да стане. На гласуването в сряда очаквам поредното разделяне, очаквам пълна мобилизация. Ние искаме най-добрия вариант за Европа. Нашите депутати в Европейски парламент показаха, че отговорността да си депутат в ЕП е огромна. Два български гласа не достигнаха, но те можеха да решат законодателен пакет в Европа. Но този пакет в този вид няма и не може да има бъдеще, защото е против принципите на европейското право. Ако влезе в сила, той ще бъде атакуван по всички правила, които самият ЕС е създал", категоричен е Желязков.

Източник: Дарик
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев