Тристранката обсъжда индивидуалната оценка на инвалидите

Човек с увреждане
26.03.2019 / 09:36

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира на извънредно заседание днес следобед, на което ще обсъди новата индивидуална оценка на хората с увреждани. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Методиката миналата седмица получи подкрепа от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Проектът за правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания обаче не беше подкрепен от повече от половината членове. Според новия закон индивидуалната оценка трябва да започне да се прилага от 1 април, като по-късно ще бъде направен анализ на действието й и ако е необходимо ще бъдат извършени корекции.

Според проекта на методика за индивидуалната оценка, ако човек с увреждане е заявил лична помощ, тогава социалният работник, който попълва формуляра ще попълва отделни части от него, касаещи личната помощ. Формулярът се състои от няколко модула, като той е съобразен със степените на зависимост на три възрастови групи - деца на възраст от 0 до 12 години, от 12 до 18 години и хора над 18 години с отчитане на съответната специфика. Броят часове лична помощ ще се изчисляват с помощта на три коефициента, като стойностите им са записани в проекта на методиката. Сборът на точките от компонентите ще се умножава по съответния коефициент в зависимост от това към коя възрастова група принадлежи инвалида.

Източник: Монитор
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев