Стипендията на студентите-инженери да е поне 300 лв., предлага бизнесът

Студенти
28.03.2019 / 15:20

Асоциацията на работодателските организации настоява да се увеличи държавната субсидия при обучението в инженерните специалности като се въведа базова стипендия от 300 лв., която да расте с годините и успеха на получаващия я. Това се казва в становище на петте организации, изпратено до финансовия министър Владислав Горанов и до образователния министър Красимир Вълчев.

Целта е да се насърчи влагането на повече усилия в обучението и задържането на студентите в учебното заведение до завършване на съответната специалност.

Работодателите предлагат тази мярка да се съчетае и с условието, студентът да върне парите, ако до 5 г. след завършването не започне работа в България.

За най-дефицитните инженерни специалности се предлага държавата да възстановява таксите за обучение, ако абсолвентът работи в България поне пет години след завършването.

Бизнесът предлага и да се създадат още нови инженерни специалности, отговарящи на политиките на Европейския съюз за нисковъглеродна икономика и променящите се условия на труд. Според представителите на работодателските организации държавата трябва поетапно да увеличи издръжката на обучението за един студент в техническите специалности като базовият коефициент нарасне от 2.4 на 5.0.

Желанието на бизнеса е да се осигури качество на инженерното обучение с акцент върху професионалните знания и умения, за да се постигне бърза адаптация в реална работна среда и успешна професионална реализация, се казва в становището. В него се напомня, че ефективността на инженерното образование изисква внедряване и на иновативни методи на обучение, адекватни промени на учебното съдържание, скъпо оборудвани лаборатории, практически обучения със съвременна техника, достъп до специализирана литература и библиотечни фондове, провеждане на научно-изследователска работа на съвременно технологично ниво.

Източник: Дневник
Снимка: Георги Кожухаров
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев