Проблеми с НСИ може да костват глоби

Счетоводител
28.03.2019 / 15:29

Проблемите със сайта на националната статистика не са приключили. От 25 март и до днес счетоводители и счетоводни къщи са възпрепятствани при подаването на годишните финансови отчети, дни преди крайния срок. Стотици фирми са застрашени от санкции, ако отчетите не бъдат подадени в срок.

От 25 март има проблем. В 9:30 часа тази сутрин проблемът продължава, алармираха за БГНЕС счетоводители.

НСИ не искат да си признаят, че наистина има технически проблем, който не могат да решат. Сайтът на НСИ работи, но влизайки с електронен подпис и опитвайки се да подадеш годишен финансов отчет, системата те изхвърля.

Счетоводните къщи до 31 март трябва да подадат годишните отчети и декларации на всички фирми. Ако нямат генерирани входящи номера, те не могат да подадат годишни декларации към НАП.

На сайта на статистиката до сряда, 27 март, имаше надпис: „Уважаеми потребители, Достъпът до ИС "Бизнес статистика" е временно ограничен за извършване на дейности по техническа поддръжка на системата. Системата ще бъде достъпна след един час. Моля да ни извините за причиненото неудобство. Благодарим ви за проявеното търпение”.

При нов опит за влизане в системата и подаване на отчета се появява съобщение „Връзката със сървърът е преустановено”.

От тази сутрин, надписът гласи: „достъпът до системата е временно ограничен до 10:45 часа на 28.03.2019”.

„Ако не успеем да подадем отчети към статистиките, не получим ли входящ номер, не може да подадем декларациите, фирмите не могат да платят задълженията си и подлежат на глоби и те не са малки”, оплакаха са счетоводителите.

Тази нощ счетоводители са опитвали да влязат в системата и през нощта. Не може да се работи през деня, вечер влизането в системата се улеснява, но отново ни изхвърля, казаха счетоводители.

От НСИ в сряда обясниха, че има технически проблем и той е бил отстранен малко преди 18:00 часа. Днес, четвъртък, проблемът остава.

Източник: vesti.bg
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев