Без палатки и автомобили по пясъчните дюни, реши НС

Дюна
28.03.2019 / 16:42

Върху пясъчни дюни да не могат да бъдат разпъвани палатки и да преминават автомобили, реши НС на първо четене.

По-строгите мерки за опазване на дюните включват не само забрана за поставяне на кърпа и чадър, но и забрана за паркирането и престоя на превозните средства върху подвижни и неподвижни облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство. При неспазване на забраната са предвидени глоби от хиляда до три хиляди лева или имуществена санкция от три хиляди до пет хиляди лева. Георги Колев от "Обединени патриоти" възрази на предвидените глоби:

"Е, много скъпа кърпа, много скъп тен. Хиляда лева, за да хванеш малко тен и витамин Д".

Промените в закона за устройство на черноморското крайбрежие предвиждат и глоби за плажните концесионери, ако не осигуряват равностоен достъп за свободно разполагане на хавлии и чадъри, както и при ограничаване правото на граждани за свободен и безплатен достъп до морските плажове. Танер Али от ДПС смята, че с промените се урегулира цялата системна дейност около крайбрежните ивици на Черноморието:

"Да допринесем с това за едно успокояване между всички заинтересовани лица - и държавни институции, и частни лица, и природозащитници".

Със законопроекта се създава възможност заповедите на министъра на туризма, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти, изключителна държавна собственост, да подлежат на предварително изпълнение. И срещу това се обяви Георги Колев от "Обединени патриоти":

"Представете си - съдът в това констатира неправилността на проведената процедура, обаче вече министърът е сключил договора, процедурата си върви".

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че от ведомството ще подкрепят всички конструктивни предложения за максимално прецизиране на текстовете.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев