Предлагат до 30 г. затвор за тежка касапница на пътя

Катастрофа
29.03.2019 / 14:11

о 30 години затвор при особено тежки случаи на убийство на пътя предвижда законопроект за изменение на Наказателния кодекс (НК), внесен в петък в парламента от осем народни представители от Обединени патриоти.

"Трябва да бъдат приети адекватни мерки, с които да се постигне превантивен ефект за ограничаване на деянията, при които поради опасно управление на МПС под влиянието на алкохол, шофьори блъскат хора по пешеходните пътеки, причиняват смърт и не оказват последваща помощ на пострадалите от инцидента", пише в мотивите към законопроекта, съобщава "Правен свят".

Вносителите предлагат настоящото наказание лишаване от свобода да бъде завишено, като вместо досегашните от три до петнадесет години се предвидят от пет до двадесет години в случаи, че деянието е извършено в пияно състояние, след употреба на наркотични вещества или техни аналози, от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, деецът е избягал от местопроизшествието или е управлявал без да има необходимата правоспособност, както и ако е станало на пешеходна пътека. Патриотите предлагат още в особено тежки случаи наказанието лишаването от свобода "от пет до двадесет години" да стане "от десет до тридесет години".

"При индивидуализацията на наказанието следва да се съобразяват обстоятелствата, които определят конкретната тежест на извършеното престъпление и характеризират личността на дееца. Те обуславят по-голямата или по-малка степен на обществена опасност на извършеното и съответно нуждата от повече или по-малко интензивно наказателно въздействие, с оглед целите на специалната и генералната превенции", смятат още вносителите.

Настоящата законова регламентация на наказанията при убийство на пътя не е ефективна и адекватна, защото в резултат на него извършители на подобни престъпления са с най-леките мерки за неотклонение, а присъдите най-често са условни или намалени. Едновременно с това жертвите и смъртните случаи се увеличават. Предложението за промени в НК беше инициирано като протест и подписка преди време от роднини и приятели на жертви на пътя, след поредица от случаи на причинена смърт на велосипедисти и пешеходци от пияни и дрогирани водачи на превозни средства. Инициативата получи подкрепа на местната власт и на обществени организации. В мотивите на законопроекта се припомня случая с прегазения в гр. Приморско колоездач Евелин Дуков, който изгуби по нелеп начин животът си на 33 години, след като водач с 2,7 промила алкохол в кръвта, движил се е с 94 километра в час, близо двойно повече от позволеното, го прегази и избяга от произшествието.

Преди няколко дни състав на Окръжен съд-Бургас с председател съдия Ангел Гагашев постанови присъда от 17 години лишаване от свобода за извършителя. Присъдата е прецедент и оставя въпроса дали ще бъде потвърдена на втора инстанция.

Според вносителите на предложените изменения, целта на проекта е да се инициира дебат за възстановяване на справедливостта при транспортните престъпления, за наказанията, за съкратеното съдебно следствие и други въпроси, които към момента не са прецизно решени в законодателството.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев