ЦИК обявява обществена поръчка за машинното гласуване тази седмица

Машина за гласуване
31.03.2019 / 15:18

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване в рамките на седмицата. Това каза Александър Андреев, говорител на ЦИК по време на брифинг във връзка с действията на комисията в първите десет дни от нейното конституиране.

"Обществената поръчка се надяваме да бъде обявена в рамките на тази седмица, за да може тези бюрократични срокове, които има в момента да не забавят и да могат да бъдат произведени машините", обясни Андреев. Той допълни, че документацията за обществената поръчка все още не е одобрена от Комисията.

Проблем, по думите му, е отказът на различни компетентни държавни органи да сертифицират и одитират машините. "Въпросът е оттук нататък да се види как биха могли да бъдат сертифицирани и одитирани, но това е въпрос, който тепърва ще се решава", обясни Андреев. Отказ ЦИК е получила от пет институции - Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление. "От всички тях получихме отговор, че това не влиза в тяхната компетентност", каза Андреев.

"Ние сме изправени пред различни въпроси, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е от компетентността на ЦИК, ние ще го направим, за да може да се случи машинното гласуване", уточни говорителят на ЦИК.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев