На 1 април отбелязваме Международния ден на птиците

Птица
01.04.2019 / 08:50

Международният ден на птиците се празнува по целия свят от 1906 г. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни. Интересното е, че сред защитените според Конвенцията видове, попадат не само полезните за селското стопанство птици, но и всички видове от рода на ястребовите, много от които вече са изчезнали, а други са записани в Червените книги на застрашените видове по света. Включването на грабливите птици като ценни за опазване видове е сериозна крачка в посока към изграждането на по-отговорни и разумни съвременни общества, които осъзнават важността на всеки един елемент от биосферата.

Съвременният човек, задъхан в собствените си мисли и проблеми често не поглежда дори в страни от пътя си и някак неусетно, за време, равняващо се на един живот, ние хората, сме унищожили толкова много представители на пернатите. И докато едни от тях са жертва на директно преследване - като например ятата на странстващия гълъб - най-многочислената птица в Северна Америка, други, като нелетящата птица Додо от остров Мавриций в Индийския океан, споделят същата съдба, главно заради унищожаването на местообитанията, където се срещат.

В днешно време много видове птици са на ръба от изчезването. Достатъчно е да отворите червените книги на страните по света или да прочетете червеният списък с видове на IUCN (нещо като Световна червена книга), за да намерите доказателство за думите ни. Безогледното разрушаване на дивите местообитания оказва отрицателно влияние на цялостното видово разнообразие на планетата. Достатъчно е само да унищожим горите на Коста Рика и с това да се лишим от хиляди животински и растителни видове. Завинаги. Сред тях, разбира се, и много птици. Дали наследниците на динозаврите ще успеят да оцелеят от неразумното и безотговорно отношение на човечеството, ще покаже само времето.

По материали от Интернет
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев