Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

Росен Бъчваров
01.04.2019 / 10:05

От 1 април всички фирми, които не използват софтуер по продажбите и са регистрирани по ДДС, вече трябва да използват нови касови апарати. Промените са част от наредбата на министерството на финансите, която беше обнародвана в петък. За тези, които нямат регистрация по ДДС, условието е да въведат нови фискални устройства до края на юни. За част от новите изисквания обаче има компромис със сроковете.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни в "По света и у нас", че търговците вече от месеци работят по новите правила. Той посъветва гражданите да проверяват издаваните им касови бележки за QR кодове.

Отсрочка има само за търговци, които използват софтуер за продажбите. Те ще започнат да издават новите касови бележки от края на септември. Собствениците на електронни магазини трябва да ги регистрират до 29 юни.

От утре НАП започва проверки за спазването на правилата. Нарушителите са заплашени от запечатване на търговски обекти и глоби до 10 000 лева.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Наредбата се стреми да реши проблем за около половин милиард лева приходи, които сега не влизат в бюджета. Това са преките загуби от кешовите плащания и от електронната търговия. Ние очакваме минимум 150 млн. среден годишен ефект преки постъпления в бюджета, които са от интерес на цялото българско общество.

Източник: БНТ
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев