Коста Петров: Между 30 и 80% са пострадалите от сланите насаждения от праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенско

Праскова
01.04.2019 / 15:58

Между 30 и 80% са пострадалите от сланите насаждения от праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенско. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен председателят на сдружение „Българска праскова“ Коста Петров.

Най-засегнати са масивите по поречието на река Тунджа, където има до 100 % измръзване на плода. Това са градините в селата Крушаре, Самуилово, Панаретовци, Мечкарево и Речица, където температурите са падали до -5 градуса. В градините, които са разположени по – високо, предимно в района на Речица, пораженията са по – малки – от 10 до 30 процента.

При тази температура е неефективно и третирането с препарати срещу осланяване, които предпазват цвета до -2 -3 градуса, посочи Петров. При тези температури и неефективни и биостимулаторите, уточни овощарят. Според него изходът е подмяна на насажденията със студоустойчиви сортове.

Поражения има и при черешите. При тези на бял бутон има поражения от 50% върху цвета.

Миналата 2018 година също бе лоша за сливенските овощари. Тогава на места имаше до 100% пропаднали площи заради мразовете, припомни Петров. Компенсацията, която бе изплатена на собствениците на прасковени градини бе 130 лв. на декар, което е крайно недостатъчно, коментира председателят на сдружение „Българска праскова“.

В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара,а близо 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, 8000 декара са черешите.

Източник: Радио "Фокус"
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев