Шофьори плашат със самозапалване заради пакета „Макрон”

Снимка на горящия камион
05.04.2019 / 10:45

В минутите, в които този четвъртък Европейският парламент гласуваше и впоследствие прие на първо четене и трите промени в пакета „Мобилност”, в Пловдив превозвачи и шофьори запалиха символично бракуван ТИР.

Камионът бе предварително облепен с протестни плакати срещу плана „Макрон”, след което бе полят с бензин и нафта и бе подпален. На огнения протест в една от фирмените бази в Пловдив се бяха събрали около 200 човека – собственици на транспортни фирми и шофьори.

Тирът, който изгоря, бе на превозвача Илия Костурски. „Това е достатъчно показателно. Всеки един, който присъства, е готов да си жертва камиона за тази кауза”, коментира Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи. По думите му нов камион струва около 100 000 евро, а втора употреба е около 50 000 евро. „Да, пожертвахме 50 000 евра, но ние си жертваме живота. Жертваме 30-годишната история на фирмите си. Трябва да ви кажа, че сигурно хората ще се палят след една година. Това са хора, които нищо друго освен транспорт не могат да правят. Фирмите им са техните деца”, заяви Траков. По думите му актовете на протест оттук нататък срещу плана „Макрон” ще стават все по-брутални. „Имам чувството, че в Европа не вярват, че става въпрос за унищожението на цял един бизнес. А и не само на транспортния ни бизнес, защото всички фирми доставчици примерно на горива и части, също ще фалират”, каза още той. Думите му подкрепи Красимир Сираков, чиято фирма има 10 камиона. „Само онзи ден съм платил близо 10 000 лева общински данък. Осигуровките ми са 5 000 лева на месец. Той Макрон си го каза – „Европа на две скорости”. Този бизнес, за да работи що-годе, трябва да се изнесе в европейските държави. Западните политици са последователни. Знаят, че за да има бизнес в държавите им, трябва да унищожат конкуренцията в периферните държави”, каза Сираков.

„Те искат за час – два да приемат най-скандалния и най-спорния законопроект в историята на Европарламента. Следващият камион, който ще запалим, ще бъде в Букурещ”, бе категоричен и шефът на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Няма и 5-10 минути, след като тирът лумна, на мястото дойдоха две противопожарни коли. „Моля ви, момчета, оставете го да погори още малко”, им се молеха шофьорите. Огнеборците обаче бяха безкомпромисни и за 2-3 минути изгасиха горящия камион.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев