Защо ямболската болница остана без родилно отделение?

Болница
07.04.2019 / 17:50

Ямболската болница затвори родилното си отделение за три месеца заради липсата на неонатолози. Ражданията ще се пренасочват към Сливен. Това съобщи пред Дарик директорът на болницата в града д-р Панайот Диманов.

В световния ден на здравето той разказа за проблема с недостига на лекари и как ще решат моментната ситуация в здравното заведение.

„За нашето отделение по „Неонатология“ се наложи временно да преустановим дейността за около три месеца. Това стана, защото работиха три колежки, две от тях се разболяха, допълвахме дежурствата с други наши лекари от Ямбол и Сливен, но възможностите се изчерпаха. Доктор Пенка Димитрова излиза да чете за специалност и след около 2 месеца, дай Боже, да се върне и отново да започнем работа. В този период търсим помощ от всички градове, но няма желаещи да дойдат да живеят и работят в Ямбол“, каза д-р Диманов.

„Освен това, като лекари, работещи в областта на неонатологията, в България все по-малко оставаме“, допълни той и каза, че причините за това са много.

Около 400 деца се раждат годишно в отделението в Ямболската болница и много важно да го има. Но по думите на директора има и друг проблем:

„Младите колеги, които завършват медицина и започват да специализират, не желаят да работят дейност неонатология. Предимно искат кардиология, физиотерапия, кожни болести. Това е голям проблем, който след време ще се отрази и на други места“.

„Иначе ние предлагаме достойно заплащане, отделението ни е реновирано, с нова апаратура, но не искат хората. Те са се адаптирали там, където живеят“, посочи още д-р Панайот Диманов.

Източник: Дарик
Снимка: pxhere.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев