Днес е Международният ден на ромите

Честит празник!
08.04.2019 / 15:13

8 април бе обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, че ООН и Европейският съюз подкрепиха Международната организация "Романо съюз". Различните страни припомнят традициите на ромите - тяхната богата култура и история.

Днес ромите са най-голямото европейско малцинство, с общности в цял континент от Испания и Португалия в Германия и Франция до Източна Европа и Балканския полуостров.

Изборът на дата не е случаен. На този ден има и почит към ромите, убити в Холокоста. Малко известен факт е, че единствената страна в Европа, която спаси своите роми от нацистките концентрационни лагери, е България.

През 1971 г. Световният конгрес на ромите се проведе за първи път в Лондон с участието на представители на ромите от всички континенти и правителството на Индия. Тогава започва Световното ромско движение за установяване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са ромското знаме и химн. Химнът е песента на Йарк Йеманович от 1969 г. "Jelem, Jelem" и флагът изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Източник: novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев