Пълномощните на децата за чужбина със срок

Летище
10.04.2019 / 18:36

Да се въведе определен срок за пълномощните, с които деца под 18 години могат да напускат страната и в тях да се вписва информация за училището или детската градина на малчугана. Това предложи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на граждански диалог под надслов „Европа в нашия дом“ в Шумен.

Ръководителят на предизборния щаб на партията обясни, че държавата полага усилия за задържането на децата в училище. В сегашната ситуация обаче трудно може да се проследи какво се случва с хлапето, след като напусне страната. Освен това имало много опити за незаконно извеждане на хлапета зад граница покрай семейни конфликти.

Цветанов посочи, че когато едно дете излиза извън България с пълномощно, информацията за него постъпва в базата данни на Гранична полиция. В документа обаче не се упоменава в кое училище или детска градина е записано хлапето. „Ето защо според мен в пълномощните трябва да се съдържа именно тази информация. За целта трябва да бъде разработен механизъм между МОН и МВР.

Получената информация ще се обработва и ще се изпраща към съответното училище и социалните служби“, предлага Цветанов. До това предложение се стигна, след като учител, участвал в дискусията, повдигна въпроса за трудната проследимост на децата, които излизат с родителите си в чужбина.

Според сега действащото законодателство у нас родител може да извежда детето си зад граница и без разрешението на другия родител само с решение на съда. Според тълкувателно дело на ВКС този документ обаче трябва да е за определен срок, както и за конкретна държава – например страна от ЕС.

Преди близо десетина години от Брюксел посъветваха България да обърне внимание на проблема с т.нар. безсрочни декларации за извеждане на хлапета зад граница. Съветът тогава беше да се въведе срок на този документ, за да се избегнат случите, в които родител извежда отрочето си в чужбина със стара декларация, която е получил от половинката си, преди да се разделят например. Това предложение обаче не беше прието, тъй като тогава се чуха становища, че подобен срок означава да се плащат многократно и такси за нотариус при преиздаването на документа.

Когато и майката, и бащата на хлапето са с него, не е необходимо издаване на пълномощно. По какъв начин ще се проследяват деца, които излизат в чужбина, какви да са сроковете на пълномощното и форматът му, ще се обсъжда на дискусии по темата в работни групи.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев