Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката

Честит празник!
12.04.2019 / 11:35

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

По случай празника в музея в Пловдив ще бъде представена фото документалната изложба „България и Космосът“. Тя е посветена на българските проучвания за овладяване на Космоса и 40-ата годишнина от полета на Георги Иванов.

Учени от Института по механика към БАН пък ще покажат работата си по създаването на революционна система за многократно използване на ракетен носител.

Празникът ще бъде отбелязан с "Ден на отворените врати" в авиобазите Безмер и Враждебна и в Музея на авиацията в Крумово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В София авиогрупа "Враждебна" ще отвори врати за посетители от 10:00 до 15:00 ч. Ще има статичен показ на авиационна техника, специална техника, стрелково оръжие и екипировка като посетителите ще могат да влизат в кабините на военно транспортните самолети. Във времето от 10:30 до 10:50 ч. гостите ще имат възможност да наблюдават над летище София кацането на самолет "Спартан" и рулирането на самолетната стоянка на авиогрупата.

В авиобаза Безмер от 9:30 до 12:30 ч. ще бъде организирано изложение на авиационна техника и въоръжение. Експозицията ще бъде представена от самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника. В музея на формированието посетителите ще имат възможност да се запознаят със славната му история и да разгледат изложените експонати. Съвместно с Община "Тунджа" e организиран велопоход за ученици.

Музеят на авиацията - филиал на Националния военно исторически музей, ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с вход свободен от 09:00 до 17:00 ч. и специална програма. Ще бъде представена фото документалната изложба "България и Космосът", посветена на българските проучвания за овладяване на Космоса и 40-ата годишнина от полета на Георги Иванов.

Гостите ще имат възможност да видят и филма за първия български космонавт "Длъжен да оцелее". През целия ден посетителите ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21, а от 14:00 ч. могат да разберат повече за космическата оранжерия "Свет", чийто макет може да бъде видян в музея. В 10:30 ч. пред паметника на загиналите летци ще бъдат поднесени венци и цветя.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев