Безвъзмезден труд при нарушаване на обществения ред, предлагат от ВМРО

Полиция
12.04.2019 / 15:15

ВМРО внася в деловодството на парламента промени в Закона за административните наказания, с които се предвижда полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото при нарушавана на обществения ред и задържане в териториалните структури на МВР при отказ. Мерките ще бъдат прилагани след решение на съда.

Законодателната инициатива представи на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ "Обединени патриоти" и депутат от ВМРО Искрен Веселинов. В момента подобна мярка съществува като част от пробацията, сега ние превръщаме в административна мярка кражбите на дърва, на ток и др., които попадат в Наказателния кодекс, добави депутатът.

Той уточни, че наказанията ще бъдат за едно нарушение и могат да са между 40 и 200 часа годишно полезен труд като съдът ще реши кога да се полага, ако провинилият се е обществено зает човек. Веселинов подчерта, че мерките далеч не са насочени само срещу циганското население, но там, може би, ще имат най-видимия ефект.

Ако обаче провинилите се не отидат да положат труд доброволно, това ще е основание за задържане в териториалните структури на МВР, където ще бъдат принудени да го направят, отново след съдебна процедура и решение, уточни Веселинов. Изпълнението да бъде през службите за пробация, предвиждат вносителите.Предложенията на ВМРО били продължение на заявката за такива мерки, анонсирана преди няколко дни от вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов. Един от най-големите проблеми, който трябва да бъде "лекуван" при ромското население, е чувството за безнаказаност, имаме нужда от нов вид наказание, посочи Веселинов. Той уточни, че с промените са запознати и останалите партии от малката коалиция. Необходими са законодателни мерки, за да се интегрира, най-вече ромското население, приучавайки го да спазва законите, да полага труд, да се образова, подчерта депутатът.

Той прогнозира, че ако поправките не бъдат приети, честотата и мащабът на инцидентите като в Габрово и Войводиново ще нараснат. Безредието не е нещо, което подкрепяме, но трябва да сме наясно, че това обществено напрежение е заради неглижиране на проблематиката десетилетия наред, коментира Искрен Веселинов действията на недоволните граждани в Габрово.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев