Работници от Украйна и Молдова внасят у нас морбили по Черноморието

Проф. Тодор Кантарджиев
17.04.2019 / 10:48

Младежи и от Украйна и Молдова са внесли зараза от морбили през миналата година, докато са работили по хотелите по Черноморието ни. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Той добави, че хотелиерите и ресторантьорите у нас са длъжни да изискват имунизационни документи и да следят за хигиената строго през предстоящия сезон, за да се избегне епидемия и у нас. През миналата година е имало 13 случая, а сега от началото на годината са на 400, обясни специалистът.

Проблем с ваксини няма. В момента проблем е издирването на неваксинирани. Няма случай на човек да се разболее от морбили, ако е получил и двете дози ваксина“, допълни проф. Кантарджиев.

Той допълни, че в момента майките от ромското население активно търсят възможност да ваксинират децата си, които по различни причини не са били ваксинирани. Това според него е добър знак, че няма да се допусне развитие на епидемия от морбили у нас. Над 80% от заболелите са от ромски произход.

Първите случаи на заразяване се получават при гостуване на хора от чужбина у нас или при пътуване зад граница на родители с деца под 13-месечна възраст.

Съседните ни държави също са засегнати сериозно от морбили. Има 5500 случая в Сърбия, 2500 – в Гърция, 1500 – в Румъния.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев