Индивидуално протезиране спасява хора с гонартроза

Болница
18.04.2019 / 22:43

Нов метод на индивидуално колянно протезиране спасява млади и активни пациенти с гонартроза в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна, съобщиха от лечебното заведение.

48-годишна жена е сред първите пациенти в България, която бе оперирана по най-новия метод в колянното протезиране в световен мащаб. Интервенцията бе извършена от доц. Калин Михов и екип на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. „Това е вторият пациент в страната, при когото прилагаме иновативната технология, по която работим от началото на годината. Предстои съвсем скоро да бъдат оперирани още четирима, в момента ставите им се произвеждат в Швейцария. Убеден съм, че този метод ще се превърне в рутинна интервенция при нас в клиниката във Варна“, обяснява доц. Михов, който е ръководител на единствената клиника в България, която е сертифицирана и стандартизирана да извършва тази оперативна процедура и да използва този имплант.

Основната индикация за използване на иновативната индивидуална колянна става е при гонартроза, когато са изчерпани останалите възможности за лечение. Напълно индивидуалната колянна протеза е решение при пациенти, особено при младите, нуждаещи се от пълно възстановяване и бързото възвръщане към активен живот. Специалистът пояснява, че напълно индивидуалната колянна протеза се произвежда на базата на триизмерен скенер. Производственото време на импланта в Швейцария е между 3 и 4 месеца. Пълното възстановяване на функциите става след 2-3 месеца.

48-годишната пациентка сподели, че е взела решение да се подложи на тази иновативна операция, защото намалява рисковете от усложнения. До момента в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се осъществяваше индивидуално колянно протезиране, при което се изработва само специфичен инструментариум, който осигурява единствено прецизната резекция на ставните повърхности и заместването им с стандартни коленни импланти, които са с еднакви радиуси и кривини. Те не винаги прилягат точно и се налага да се използват различни техники на напасване и избор на по-малкия или по-големия имплант според ситуацията, но резултатът винаги е компромис между функцията и балансирането на колянната става, разказва доц. Михов.

През май в България се очаква да пристигне един от бащите на тази протеза, френският професор Мишел Бонин - един от световните лидери в протезирането въобще. Той ще извърши няколко демонстрационни операции.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев