Флаш моб пред НС с апел за декриминализиране на употреба на малки количества марихуана

Наркотик
19.04.2019 / 20:43

Група хора се събира утре пред Народното събрание за флаш моб, който да апелира за декриминализиране на употреба на малки количества марихуана за лични и медицински цели. Демонстрантите са категорични, че не трябва хора, които носят в себе си една цигара трева, да бъдат считани за престъпници и да се преследват. Според учени обаче в някои случаи зад легализацията на този тип наркотици в редица държави, наред с идеологическите подбуди, стоят и финансови интереси.

Наркополитиката в нашата държава е неадекватна, смята основателят на Liberty 420 Димитър Карагегов, който ще вземе участие в проявата утре пред парламента:

„Има редица примери на държави, които успешно да се декриминализира притежанието на малки количества. Не търговията, не отглеждането на промишлени количества, а тези именно младежи, които имат в джоба си една цигара, просто да не се занимава правораздавателната система с тях. Защото в момента нашите изследвания сочат, че именно те са тези, които попадат под ударите на закона, системата харчи изключително много, за да ги вкарва в арести, за да анализира съдържанието на откритото, вместо да се занимава с истинската престъпност. Ние не залавяме крадците, автоджамбазите, телефонните измамници, но пък сме много добри и успешни в това да изчакаме един младеж да навърши 18 години, за да го подведем под отговорност“.

Обществото се отнася много спокойно към канабиса, което е тревожно, каза в интервю за Дарик докторът по психология проф. Федон Калотеракис. По отношение на легализацията на този тип наркотици в държави като Канада и някои американски щати, според него, наред с идеологическите и философски подбуди, стоят и финансовите интереси:

„Друг аспект, който е изключително важен, са парите и не трябва да бъдем наивни по този въпрос. Това е огромна индустрия и има потенциала да стане по-голяма от алкохолната. Преди месец бях на конгрес в комисията за наркотичните вещества към ООН във Виена и се срещнах с колега от Денвър, Колорадо, който е първият щат, легализирал употребата на канабис с развлекателна цел. Той ми даде статистика, която е удивителна и от която става ясно как компаниите таргетират населението. Става въпрос за пари и то много големи. понякога се чудя защо хора, като Сорос, предоставят огромно финансиране на адвокатски компании, които се борят за декриминализицията на тези наркотици. От идеални подбуди? Съмнявам се, защото той се занимава с предприемачество. Не е политик. Има съвкупност от причини, но една от тях са парите“, каза той.

Проф. Калотеракис обърна внимание на разликата между легализацията и декриминализацията на употребата на наркотици. Според него да се санкционират хора за това, че пушат марихуана например е глупаво и безсмислено и, ако човек иска да се лекува, това трябва да става единствено по негова воля, в противен случай се стига до изкуствено генериране на гняв и напрежение.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев