МВР влиза в църквите за Великден

Църква, свещи
20.04.2019 / 09:53

МВР и по-конкретно пожарната са започнали масирани проверки по църквите по случай предстоящите великденски празници. Униформените проверяват за наличието на пожарогасители, както и дали се спазват всички изисквания за пожарна безопасност.

Според закона под свещниците трябва да има кофи с вода или пясък, пожарогасителите да са изправни, а броят им да съответства на квадратурата на храма.

Проверява се също и изправността на крановете за вода, които да се ползват при евентуален инцидент. До момента не са констатирани големи нарушения, научи „Монитор“.

Един от основните проблеми в столичните храмове обаче е липсата на клисари, които са основните служители в църквите, които да отговарят за евакуация при евентуален инцидент. Заради слабо атрактивните условия подобни хора липсват, а назначаването им става все по-трудно всяка година.

„Оказва се, че много клисари, които са били обучени как да реагират при евентуален инцидент, напускат молитвения дом или пък биват отстранени поради някаква причина. При такива случаи инспекторите трябвало да правят повторно посещение, при което да инструктират новите служители. Като цяло обаче във всички храмове в София има поне по един обучен кадър, който знае откъде да изведе миряните при евентуален инцидент, как да запази самообладание и какво да направи, ако избухне пожар“, обясниха пред „Монитор“ от пожарната.

Друг проблем, за който обаче е намерено решение, бил отварянето на вратите. Според изискванията за пожарна безопасност вратите трябва да се отварят навън. Според църковния канон обаче те трябва да се отварят навътре. От главната дирекция обаче са взели решение да се съобразят с канона и да не преправят вратите на храмовете. „При строежа на църкви си има канонични правила. И според тях вратите винаги се отварят навътре.

Това си има своето обяснение - на Великден при литургията в полунощ миряните обикалят около храма, а след обиколките свещеникът първи влиза вътре. Той блъска вратите навътре, за да се отвори храмът и това е символ на Христовото Възкресение.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев