Поругаха със свастики старо еврейско гробище в Стара Загора

Вандалите-неонацисти са изрисували със свастики всички оцелели надгробни плочи на евреи
25.04.2019 / 09:53

Неизвестни са изписали със спрей черни свастики върху всички оцелели през годините паметни плочи в старите еврейски гробища на Стара Загора, акцията е била в нощта на 19 срещу 20 април и най-вероятно е свързана със 130-та годишнина от рождението на Адолф Хитлер.

Последните погребения на това място са били в средата на 40-те години на миналия ХХ век, теренът е бил дарен на общината и е в съседство с някогашните Акарджански гробища, които са действали от края на ХІХ век до към 70-те години на миналия ХХ век. От близо половин век там не се извършват погребения, част от тленните останки са били препогребани на друго място, но са останали и множество паметници на хора без наследници.

От много години гробището е запустяло, превърнато е в свърталище на наркомани , проститутки и събирачи на цветни метали, които разглобяват сред паметниците плячката си.

По инициатива на общинската администрация преди 15 години теренът беше почистен от храсталаците, дори беше изготвен и вариант за идеен проект на мемориален парк, но всичко замря във времето.

Като кощунство окачестви случилото се в еврейските гробища старозагорският митрополит Киприан, който разбра за вандализма от журналисти и изрази надежда, че компетентните органи ще установят извършителите.

Още снимки от новината

Вандалите-неонацисти са изрисували със свастики всички оцелели надгробни плочи на евреи
Вандалите-неонацисти са изрисували със свастики всички оцелели надгробни плочи на евреи
Клошари разфасоват край паметните плочи на заслужили старозагорци задигнати или изхвърлени уреди

 

Източник: Монитор
Снимки: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев