Българите са изяли 25 тона шоколад през 2017 г.

Шоколад
25.04.2019 / 13:11

България годишно се консумира около 25 тона шоколад. Това прави средно по около 3.5 кг на човек. Данните са на Евростат и са за 2017 г.

Дневната консумация на шоколад на българина варира от 20 до 50 грама, докато за ЕС тя е средно между 30 и 90 грама. Всеки европеец пък изяжда средно по около 10 килограма шоколад годишно, което е близо три пъти повече от средното ниво в България, уточнява БТА.

Пазарът на шоколад възлиза на около 350 млн. лева годишно, а всеки пети консуматор на сладкото изкушение се намира в столицата София. Жените на възраст от 20 до 40 години са сред най-големите любители на шоколадовите изделия.

Броят на най-търсените марки шоколад у нас се ограничава до 5-6 вида, като те са насочени предимно към средния ценови клас и се произвеждат от 2 или 3 международни компании.

Според експерти сравнително слабото производство на шоколад у нас от малки частни фирми се ограничава както поради сравнително ниската консумация на този продукт тук, така и поради дефицита на суровината какао, като този проблем засяга производството на шоколад и в световен мащаб.

Източник: Дневник
Снимка: Цветелина Белутова, Капитал
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев