Стрелецът от Лясковец съди държавата за 1 млн. лв.

Петко Петков
30.04.2019 / 09:05

Стрелецът от Лясковец Петко Петков е завел дело срещу държавата и ЕС, представляван от Европейската комисия у нас, с иск от 1 милион лева. Исковата молба на осъдения на доживотен затвор без право на замяна е входирана в Окръжния съд във Велико Търново, съобщи местният в. "Борба".

Дата за делото все още няма, тъй като се чакат документи от институциите, призовани на съд - прокуратурата, Висшият съдебен съвет, министърът на финансите.

Петков иска обезщетението за претърпени вреди от незаконното поведение на Районна прокуратура в Горна Оряховица за времето от 1 август 2010 г. до 14 март 2014 г.

На 14 март 2014 година баретите от СОБТ опитаха да арестуват 53-годишния тогава Петко Петков в дома му в град Лясковец, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени.

През август 2017 г. Върховният касационен съд потвърди най-тежката присъда за Петков - доживотен затвор без право на замяна. Той излежава наказанието си в ловешкия затвор.

Исковата молба на затворника е от 15 страници. В нея Петко Петков твърди, че четири години е бил тормозен от прокуратурата и полицията с незаконни проверки и принудителна изолация в собствения му дом под постоянна заплаха да го вкарат в психиатрия, където с медикаменти да го подлудят и да го унищожат физически и психически с една цел - да му вземат къщата, защото няма наследници.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев