Крайният срок за подаване на данъчни декларации в България изтича днес

Данъчна декларация
30.04.2019 / 10:38

Днес е последният ден за подаване на декларации на физически лица и плащане на данъка върху доходите им през 2018 г.

Най-лесният вариант документът да бъде попълнен и подаден е по електронен път с личен идентификационен код (ARC). Кодът може да бъде получен безплатно в офиса на Националната агенция за приходите. Повече от 600 000 души вече я притежават. Системата за електронно подаване на документи ще работи до полунощ, увери НАП. Тази година за първи път се очаква данъкът, че електронните декларации са повече от хартиени.

Тези, които предпочитат да попълнят хартиения формуляр, могат да го изпратят до НАП по пощата с обратна разписка или да я изпратят в службата по приходите на постоянния им адрес.

Крайният срок за плащане на данъка изтича. Това може да се направи и по електронен път с банкова карта и безплатно чрез електронна услуга на НАП, достъпна на www.nap.bg.

Също така до края на април авансовите данъци се декларират за първото тримесечие на 2019 г., най-често от свободни работници, земеделски производители и наемодатели. Също така до края на април само осигуряващите се лица трябва да подадат декларация за социално осигуряване 6, с която се определят окончателните осигурителни вноски за социално и здравно осигуряване, от АЯР.

И тази година агенцията по приходите предлага на клиентите възможност да проверят всичките си излезли от работа през 2018 г. чрез EIC услуга или електронен подпис. Докладът показва всички такси, заплати, граждански договори и други, които могат просто да бъдат записани в изявлението. Така, според данъка, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев