На 1 май повод да почерпят имат Мая и Тамара

Света Тамара
01.05.2019 / 11:48

На 1 май празнуват всички дами с името Мая и Тамара.

В гръцката митология Мая е най-голямата от Плеядите (седемте дъщери на титана Атлас). Тяхната красота покорила ловеца Орион и той започнал да ги преследва, докато над тях не се смилил Зевс и не ги превърнал в звезди. Самият Орион също се преобразил и всяка нощ продължава преследването си. Същата тази Мая е майката на бога вестител Хермес.

В римската митология Мая е името на богинята на земята, на която е кръстен месец май.

В будистките летописи Мая е името на индийска царица, която сънувала че бял слон се вселява в нея. 9 месеца по-късно се родил синът ѝ, принц Сидхарта, останал в историята като Буда („просветения“).

Маорите също използват това име със значение „храбър воин“.

Тамара Велика (на грузински თამარი) е царица на Грузия от династията Багратиони. Периодът на нейното управление (1184 – 1213) се смята за „Златен век“ в историята на страната. Тя е първата жена, която управлява Грузия в собственото си право.

 

Тамара е провъзгласена за наследник и съуправител от нейния баща Георги III през 1178 г., но се сблъсква със силна съпротива от страна на аристокрацията. Тамара се справя успешно в неутрализацията на тази опозиция и предприема енергична външна политика, която помогнала на държавата да отблъсне селджуцките турци. Позовавайки се на мощен военен елит, Тамара успява да превърне държавата си в една от най-могъщите в Кавказ докато не идва крахът на империята, под атаката на Монголската империя.

След смъртта си през 1213 г., Тамара е канонизирана за светица.

Честит празник на всички именички!

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев