Курортът „Св.Константин“ над Пещера става населено място

Свети Константин
01.05.2019 / 16:04

С решение на Министерския съвет се създава ново населено място - село, на територията на община Пещера, съобщават от пресцентъра на кабинета. То е в границите на съществуващото селищно образувание с местно значение - летовище „Свети Константин“.

Областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев е внесъл в Министерския съвет мотивирано предложение за създаване на новото населено място след разглеждане и преценка на основанията, изложени в искането от кмета на общината и решението на Общинския съвет - Пещера.

Предложено е новото населено място да се наименува „Свети Константин“ с указ на президента на Република България. Със създаването му общият брой на селата в страната ще стане 5000.Административно-териториалната промяна се извършва съгласно условията и реда за създаване на ново населено място, предвидени в Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

Установено е трайно заселване на население в съществуващото селищно образувание, чиято територия е определена с устройствен план, наличие на постоянно живеещо население и социална и инженерна инфраструктура. Курортът „ Свети Константин“ над Пещера отдавна е летовище освен с местно, и с национално значение, тъй като в него има хотел, частни вили и ски-писти, което го прави предпочитано място за отдих и през зимата, и през лятото. Близостта му с язовир“ Батак“ също привлича летовници от цялата страна.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев