Пет града „на прицел“ за измами със средства от европейски фондове, Сливен между тях

Съд
02.05.2019 / 10:39

Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС разследват измами със средства от еврофондове. Акцията се провежда на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Разследването е за престъпления по чл.248а, ал.2 и ал.5 от Наказателния кодекс - измами със средства от европейски фондове. В прессъобщението на прокуратурата не се посочва изрично дали тези действия са следствие от проверките на къщите за гости, които започнаха тези дни.

В. "24 часа" твърди, че разследването сега е свързано с бизнесмена Миню Стайков, който е в ареста от септември м.г. Това е второ дело срещу Стайков. По първото той е обвинен за лидер на престъпна група за производство на цигари.

Преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на къщи за гости на територията на цялата страна. От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства и служебни лица. Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

В последния ден на април министрите на вътрешните работи и земеделието съобщиха, че се проверяват всички къщи за гости. В периода от 2007 до 2014 г. със средства от Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости.

До момента Фонд „Земеделие“ е направил проверка на 18% от къщите, съставени са актове и са предявени за възстановяване на средства в размер на 10 млн. лева. За 32 от направените обекти е наредено собствениците да възстановят пълния размер на отпуснатата сума. Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро.

Източник: Дарик
Снимка: Главна прокуратура
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев