Рядък медицински случай: Спасиха дете със забита в главата градинска ножица

Градинска ножица
02.05.2019 / 16:29

7-годишно момче със забита в главата градинска ножица беше спасено в УМБАЛ-Бургас. Това съобщиха от пресслужбата на лечебното заведение.

По думите на родителите, детето паднало върху инструмента, докато си играело в градината. Ръждясалото острие минало през цялата буза и опряло в черепа зад окото. "Още няколко милиметра и изходът щеше да е фатален", коментират дежурните лекари.

Веднага са направени всички образни изследвания и е свикан екип за спешна операция. Следват няколко дни възстановяване в отделенията по реанимация и УНГ и от вчера момчето си е вкъщи.

"В цялата си над 30-годишна практика не съм виждал подобна травма. Оприличавам я на нараняване от военно време, каквито наранявания в днешни дни са рядкост. Острието на ножицата прилича на копие, на щик.

В хода на операцията то е извадено много бавно, кървенето е овладяно, наложи се и кръвопреливане", коментира УНГ-специалистът д-р Даниел Петков, който извършва операцията.

Щастливият изход е резултат от екипната работа на Спешно отделение в лицето на дежурния д-р Светослав Тодоров, анестезиолога д-р Валентин Кравченко, както и отделенията по образна диагностика и детски болести.

Случаят ще бъде докладван на медицински научен форум. Причината за травмата - градинската ножица с размер около 70 см, се пази за спомен в УНГ-отделението на Бургаската болница.

Още снимки от новината

...

 

Източник: Дарик
Снимки: УМБАЛ - Бургас
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев