Борисов първи ще приветства папа Франциск с „добре дошъл“ в България

Бойко Борисов
03.05.2019 / 16:54

Министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество папа Франциск на Летище София на 5 май, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Светият отец пристига у нас на апостолическо пътуване, което ще продължи до 7 май и ще посети градовете София и Раковски.

Българският премиер ще приветства с „добре дошъл“ Негово светейшество, веднага щом стъпи на наша земя. Двамата ще имат среща като във фокуса й ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват, за да може с общи усилия да се допринася за изграждането на по-хуманен свят, в защита на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските ценности и норми, допълниха от МС.

Мотото на апостолическото пътуване на Светия отец е "Мир на земята", което е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. български папа - Анджело Ронкали. Това показва желанието на папа Франциск посещението му у нас да бъде под знака на мира, да поздрави и благослови всички българи, да отправи своите послания за мир и благоденствие по света от нашите земи.

"Признателни сме за избора и високата чест призивът "Мир на земята" да бъде отправен от България - страна с хилядолетна история и традиции на мирно съжителство между различни религии, етноси и народи", заяви българският премиер Бойко Борисов в навечерието на апостолическото пътуване на папа Франциск, цитиран от правителствената пресслужба.

Главата на Римокатолическата църква идва по покана на държавните власти. Такава бе отправена от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му във Ватикана на 25 май 2018 г. Тогава българският премиер и Светия отец имаха среща на четири очи, след която министър-председателят връчи официална покана на папа Франциск. В нея бе отбелязано, че в България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания.

"Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно - по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него - за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа", бе акцентирано в поканата на премиера Борисов до папа Франциск. В този дух и по инициатива на българското правителство, поклонническата аудиенция на българската делегация при папа Франциск по повод 24 май през миналата година за първи път бе осъществена съвместно с делегацията на Република Северна Македония.

След София папа Франциск ще посети Скопие. Апостолическото му пътуване до България и Северна Македония е 29-ото, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

В София Светия отец пристига с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата, се посочва в съобщението.

Още снимки от новината

Папа Франциск

 

Източник: БТА
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев