Сливенската митрополия планира да изгради музей

Храм "Свети Димитър" Сливен
04.05.2019 / 15:55

Нова сграда, където да бъде разположена църковна историческа сбирка,планира да построи сливенската митрополия, kato за целта ще бъде ползван имот в близост до административния дом на дядо Йоаникий в центъра на Сливен.

На това място в момента има магазинче за църковни треби и стара къща, които ще бъдат съборени. По думите на протосингела на митрополията, отец Евгени Янакиев предстои да бъде внесен проект за финансиране по оперативната програма „Региони в растеж“ по оста за насърчаване на религиозния туризъм.

Той ще бъде за изграждането на нова камбанария на катедралния храм „Свети Димитър“. Черквата е сред най-старите в епархията, строена е била в продължение на близо 10 години в съседство с място, където преди това е имало дъсчена църква, която е изгоряла. Осветена е през 1831-а. Обявена е за катедрална при идването на първия сливенски митрополит Серафим през 1873-а.Първата камбанария е била съборена след 9 септември 1944 г. поради градоустройствени промени, в момента камбаната е над покрива, което не било канонично. От църковното настоятелство възнамеряват да поискат отстъпено право на строеж от общината, за да върнат някогашния вид на храма. През 1966 година черквата е обявена за паметник на културата от местно значение, а през 1971-а започва цялостната реставрация, която е спряна заради пожар, избухнал навръх Петровден – 29 юни. Огънят е унищожил много от иконите и резбованият таван на женското отделение, но незасегнат остава изключително ценният иконостас, който е реставриран чак през 2009 година.

Проектът предвижда черквата да бъде заобиколена с каменна ограда пак според православния канон и възстановяване на стар манастир в местността Бармука , където има параклис посветен на свети Георги. Стойността на трите начинания е в рамките на 9,7 млн лв.

Собствен музей планира да изгради и старозагорската митрополия, тя ще използва предоставения й от местните старейшини полуразрушен балкантуристки ресторант на върха на парка „Митрополит Методи Кусев“ в съседство с параклиса „Свети Теодор Тирон“. По предварителни сметки начинанието ще струва около 10 млн лв, средствата ще бъдат набирани от дарители, коментира владиката Киприан, който очаква приключването на поредно дело, заведени от неколцина миряни срещу решението на съветниците за предоставянето на сградата.

Източник: Монитор
Снимка: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев