Папа Франциск е вече в България

Папа Франциск
05.05.2019 / 10:09

Самолетът на папа Франциск кацна на правителствения ВИП на летище София. Там го посреща министър-председателят Бойко Борисов, който междувременно разгледа т. нар. папамобил - автомобилът, с който ще се премине главата на Римокатолическата църква в центъра на столицата ни.

В рамките на тридневното си пътуване папата ще посети София и Раковски. Светият отец ще се срещне с представители на държавната власт, на дипломатическия корпус и на вероизповеданията, а гражданите ще могат да участват в общо пет събития в столицата и Раковски.

 

Мотото на посещението на папа Франциск е "Мир на земята". Това е второто посещение на глава на Римокатолическата църква у нас след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година.

 

На правителственото летище в София папата ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов, с когото ще бъде и първата му официална среща. След това папа Франциск ще се срещне с президента Румен Радев, с представители на дипломатическия корпус у нас и с българския патриарх Неофит.

На обяд Светият отец ще се помоли пред иконата на светите братя Кирил и Методий в храм-паметника "Александър Невски". Папа Франциск ще отправи и традиционното си неделно обръщение към католиците на площад "Александър Невски", след което ще се отправи към площад "Александър Батенберг", за да мине сред хората със своя папамобил. В късния следобед отново на този площад папата ще участва в Света литургия.

Във втория ден от апостолическото си пътуване Светият отец ще посети град Раковски и ще се срещне с католическата общност. Вечерта папа Франциск ще се върне в София за кулминацията на посещението си - послания за мир с представители на различни вероизповедания.

Във вторник сутринта папата ще си тръгне от страната ни и ще замине за Северна Македония.

Източник: Дарик
Снимка: bTV
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев