Европейските одитори ще проверят как се харчат парите за пътищата в България и още 3 страни

Път
07.05.2019 / 11:51

Европейската сметна палата обяви, че започва да одитира финансирането от ЕС на пътната мрежа, свързваща държавите-членки и техните региони. Одиторите ще разгледат дали действията на Европейската комисия и отпуснатите средства осигуряват напредък за държавите-членки за своевременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите, заяви институцията.

Между 2007 и 2020 г. разпределените европейски средства за пътна и железопътна свързаност с техните държави и региони възлизат на 82 милиарда евро, като половината от тях бяха разпределени за изглаждане на основната мрежа. Основните бенефициенти на това финансиране са държавите-членки от Централна и Източна Европа.

Изследването ще обхване България, Чехия, Полша и Испания.

През 90-те години Европейската комисия си постави за цел да развие трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), която включва и пътната инфраструктура. Идеята е до 2030 г. да бъдат завършени девет основни коридора, дълги около 40 000 км от Балтийско море до Атлантическия океан и от Скандинавия до Средиземно море. До 2050 г. е време да се осигури достъпност и свързаност на всички региони в Европа.

В същото време държавите-членки в Централна и Източна Европа не се обслужват добре от отношенията Изток-Запад, нито са свързани помежду си, досега е създадена от Европейската сметна палата.

"През последните десетилетия финансирането от ЕС помогна за подобряване на транспортните връзки между държавите-членки и техните региони, но все още има пропуски в пътната мрежа, липсват връзки и пречки", каза Джордже Пуфан, Европейската сметна палата отговаря за одита. Той изрази загриженост, че цялата основна мрежа на ЕС няма да бъде завършена навреме.

Одиторите ще проверят дали създаването на основната мрежа на ЕС напредва и дали сроковете се спазват и дали се поддържа в добро състояние. Целта на проверката е дали самата Европейска комисия следи за спазването на крайните срокове и дали финансирането върви по предназначение.

Очаква се одитният доклад да бъде публикуван в началото на 2020 г.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев