Днес празнуваме Международния ден на радиото и телевизията

Телезрител
07.05.2019 / 13:23

На 7 май отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията. В този ден през 1895 г. Александър Попов представи новото си откритие в Санкт Петербург. За първи път той демонстрира на Руското физическо общество устройство, което той е изобретил да предава и получава електрически колебания на дълги разстояния без проводник.

Устройството имаше кохлеар и електрически звънец с чук, който получаваше сигнали, излъчвани от азбуката на Морз. Апаратът на Попов за първи път дава възможност за приемане на радиосигнали, пренасящи информация чрез радиовълни и отваря пътя за създаването на други радиоустройства, позволяващи практическото използване на радиовълните. От зала на университетската сграда Попов изпраща по друг начин думите "Хайнрих Херц", които председателят на фирмата възпроизвежда на дъската.

По този начин, с името на Хайнрих Херц, безжичното предаване на съобщения е въведено от разстояние. Именно фактът, че не само се излъчват радиовълни, но и се предава чрез тях, е в основата на твърдението, че Попов е откривателят на радиото. През 1899 г. той включи телефонна слушалка и даде възможност за звуков прием на сигналите. През 1907 г., съгласно договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, стартира първият български безжичен телеграф.

През лятото на 1911 г. на крейсера "Надежда" започна да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. първата българска крайбрежна радиостанция край село Франга, която се използва за приемане и предаване на телеграми от България и чужбина " Впоследствие радиото е широко използвано в България, превръщайки се в едно от основните средства за телекомуникация.

Този ден се отбелязва в Русия като Ден на радиото и в България като Ден на радиото и телевизията.

В много страни обаче откритието на Попов е оспорено от Gullimo Marconi, носител на Нобелова награда за физика през 1909 година.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев