Румен Порожанов: Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение

Градушка
07.05.2019 / 15:57

Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той, заедно със зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков, посетиха засегнатия от бедствието район на село Българене. Двамата са направили оглед на място на пострадалите от градушката ниви и селски дворове. Това съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Вече е сформирана и комисия към областната и общинската служба "Земеделие", която описва и оценява щетите на място. Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления по съкратена процедура. Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития. Те ще получат финансова подкрепа в размер на 80 на сто от направените разходи.

По второто направление ще се подпомогнат малките нерегистрирани стопани с унищожена продукция в дворовете и градините. За тях ще бъде предоставено подпомагане по линия на държавната помощ de minimis на база на оценката на щетите. Тези стопани ще подават документи при кмета в общината.

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев