На 9 май отбелязваме Деня на Европа

Знаме на ЕС
09.05.2019 / 09:24

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западно германските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

В Сливен проявите за Деня на Европа ще започнат в 10:00 часа с откриване на Евробазар около фонтана "Кълбото". За същия час е определено да бъдат поднесени венци и цветя пред паметните плочи на Братската могила и Паметния знак на ветераните от Сливен и Сливенския край.

В 10:15 ч., от Градска градина по бул. „Цар Освободител“ ще тръгне шествие на Безсмъртния полк до пл. „Хаджи Димитър“. В 11:30 ч. на Хамам баир ще се състои

поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Съветската армия.

Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев