От днес ЕС ще живее на екологичен кредит

Дива природа
10.05.2019 / 13:37

Световният фонд за дивата природа предупреди, че от днес, 10 май, ЕС ще изчерпи ресурсите, които планетата може да й даде за една година, и отбеляза, че този "ден на превишаване" се случва по-рано всяка година, съобщава Франция.

"Европейците ще живеят на кредит, което означава, че ако целият свят живее като тях, човечеството би погълнало всички природни ресурси, които планетата би могла да обнови за една година", се казва в доклад, публикуван с мрежата на Globe Footprint.

7% от световното население живее в ЕС, но то изразходва 20% от биологичната способност на Земята. Ситуацията постоянно се влошава: през 1961 г. този "ден на превишаване" беше на 13 октомври. Ако цялото население на света се консумира толкова, колкото и европейците, те ще се нуждаят от 2.8 планети като Земята, се казва в доклада.

Има обаче различия между страните: Люксембург достигна "ден на превишаване" в средата на февруари, а за Румъния този ден ще бъде в средата на юни.

"Това е дефицит, който непрекъснато нарастваме от година на година чрез заемане на ресурси от Земята, от други страни и от бъдещите поколения", отбелязва Световният фонд за дивата природа.

На ЕС се препоръчва да приеме обща селскостопанска политика, която запазва природните ресурси и благоприятства заетостта, както и план за обезлесяване и преобразуване на природните екосистеми и правила за контрол на дейностите на риболовните кораби.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев