Камери следят гробищните паркове в големите градове за хулигани и крадци

Камера
13.05.2019 / 09:29

Над 70 камери следят за нарушители в страната, показа проучване на „Монитор“. 96 души пазят гробищните паркове в София. В столицата охранителите отговарят за реда в централните софийски гробища и в парковете в Банкя, Бакърена фабрика, Малашевци, Горна баня, Княжево, Симеоново, Дървеница, Драгалевци и Орландовци, съобщиха от Столичната община за „Монитор“. Охраната е денонощна, като на Централните софийски гробища, Малашевци и Бакърена фабрика обикалят и патрули.

Точната бройка на камерите, на които може да се проследят вандалски прояви, обаче не е ясна. По данни на общината на всички входове и изходи на гробищата има поставено видео наблюдение. Последните камери са били сложени на Алеята на творците в Централните гробища.

От 50 до 250 лв. е глобата за неподдържани гробни места в София, при повторно нарушение санкцията скача на 500 лв. Наказанията са разписани в Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност. За реда в гробищните паркове и съставянето на актове отговарят служители на ОП "Гробищни паркове" и администрацията на районните кметове. В нормативния акт е записано, че изрично се забранява бъркането на бетон и извършване на дейности, които нанасят вреди на гробищната инфраструктура. Подобни своеволия се санкционират от 1000 до 2000 лв. Забранена е и търговската дейност, извън параклиси и храмове, за това общината санкционира от 250 до 500 лв. Същата глоба важи и за отсичане на дървета, изграждане на пейки, маси и огради в парцелите без разрешение на директора на "Гробищни паркове" или от съответния районен кмет. За поставяне на паметник или надгробна плоча без позволение, нарушителите трябва да преброят от 300 до 500 лв.

В Търновските гробища охрана и видеокамери и наблюдение няма, показа проверка на „Монитор“. Вандалски прояви не са регистрирани тук повече от 20 години. Единственият срамен на инцидент беше през миналата година, когато автоджигит с мощта кола се заби в оградата на гробището и събори част от нея. През последните десетина години са известни около 3-4 случая на счупени паметници в отделни села от Великотърновска област, като в един от случаите посегателството беше в мюсюлманско гробище. След разкриването на извършителите се оказа, че посегателството не е на етническа или религиозна основа, тъй като вандалите бяха две момчета на по десетина години от мюсюлмански семейства. Пред полицията те споделили, че потрошили паметниците, "защото им било интересно".

Входовете на Централните гробища в Пловдив са оборудвани с камери за видео наблюдение. Този траурен парк, както и Рогошките гробища в район „Северен” се пазят денонощно от гардове от частна фирма. Това съобщи шефът на „Траурни обреди” в Пловдив Коста Попов.

Той уточни, че договорът с частната фирма е сключен от община Пловдив. „Драгановите гробища в квартал „Кючук Париж” са с жива охрана от 7:00 до 19:00 часа – 12-часова”, каза той. По думите му камери за видео наблюдение - освен на Централните гробища, има и на административната сграда на гробищата в район „Северен”. „Целта на видео наблюдението е по-висок контрол, да се вижда кой влиза, ако нещо стане, да съумеем да реагираме бързо и адекватно. Записите се пазят за определен период от време”, обясни шефът на „Траурни обреди”. Камерите на двете гробища са монтирани преди 10 години и са полезни, когато полицията разследва дадено престъпление и търси информация за заподозрени.

Видeо наблюдение в гробищните паркове на Русе - „Чародейка“ и „Басарбово“, има, но не на всички алеи. Обхванати са предимно главните места за преминаване.

През последните години няма регистрирано голямо посегателство в гробищните паркове. Преди 6-7 години обаче в парка „Басарбово“ мародери разбиха три гробници на богат ромски род и откраднаха златни бижута и пари.

За посегателството се разбрало, когато роднини отишли на почетат паметта на починалите си близки. Престъпниците пробили дупка в стената и се промъкнали през нея в обзаведеното като стая подземно помещение с всичко необходимо за задгробния живот на покойника. Свалили златните пръстени от мъртвеца, прибрали скъпия алкохол и взели парите на стойност около 10 000 лева. Телевизорът и другите вещи оставили на мястото им.

 

СОТ пази от посегателства в Шумен

12 камери и сигнално охранителна техника пазят гробищния парк в Шумен от посегателства, съобщи управителят на общинското дружество "Паркове и обредна дейност" Златин Кайряков.

Оборудването за наблюдение е монтирано през 2014 година и откакто гробищата се охраняват с "видеоочи" има един единствен инцидент с вандалско посегателство в самото начало на 8 април 2014. Тогава непълнолетни хулигани влезли в гробищния парк с "Пасат". Не знаели, че обектът вече се пази със сигнално-охранителна техника и в 3 през нощта били изненадани от патрул на местна компания за охрана. Последвала дори гонка по гробищните алеи, но нарушителите бяха заловени. От тогава няма нито едно ново посегателство, камерите и сигнално-охранителната техника се поддържат от наети от общината фирми.

 

Над 20 „очи“ бдят във Варна

Проблемът със сигурността, който преди време имаха гробищните паркове във Варна, бе успешно решен, след като там бяха поставени 20 видеокамери. Те са инсталирани по алеите на местата за вечен покой по етапно, което подобри сигурността, обясни зам.-управителят на общинската фирма „Обреди“ Стефан Вътов. „Извършена беше промяна в наредбата за гробищните паркове срещу вандалски прояви, в която са залегнали задължителни условия за осигуряване на физическа охрана, осигуряване на контролно-пропускателен режим и изграждане на видеонаблюдение на входовете и изходите. До преди две години в гробищните паркове на Варна имаше монтирана само по една камера, което бе крайно недостатъчно. Извършена бе и смяната на охранителната фирма. Договорът с предишната беше прекратен заради големия брой жалби на граждани за счупени паметници, откраднати фенери, вази, декоративни огради и пейки, метални орнаменти от паметниците и метални букви. Жалби се получаваха всеки ден, като имаше случай на старото гробище на Аспарухово, където масово бяха изпочупени надгробни паметници. Имаше случай, при който бяха изтръгнати 62 кръста, като една от хипотезите на полицията бе, че са взети са огрев през зимата. При тези случаи общинската фирма възстанови щетите за своя сметка“, коментираха от „Обреди“. След назначаването на охраната и поставянето на видео наблюдението посегателствата са спрели, категорични са от фирмата. Съгласно сключения договор при кражби, грабеж, повреждане, унищожаване или друга форма на престъпно посегателство срещу охранявания обект охранителната фирма отговаря 100% за нанесените вреди. Охранители и видео наблюдение вече бдят денонощно за сигурността в Централните варненски гробища и Гробищен парк „Запад“ до село Тополи. Под охрана със СОТ са още ритуалната зала и съседната административна сграда на „Обреди“.

 

Четирима следят за реда в Стара Загора

Няма нито една монтирана охранителна видеокамера на територията на гробищния парк в Стара Загора, който е пред изчерпване на местата си, установи репортерска проверка. Охраната на мястото за вечен покой е минимална, осъществява се от общо 4 служители, които не са в състояние да обхванат огромната територия от близо 700 дка, където от 1974 година са погребани тленните останки на над 60 000 души.

Само част от парка има масивна ограда, на много места влизането е безпрепятствено и там по задушниците нахлуват тумби роми, които плячкосват оставеното на гробните места от близките хранителни продукти. Сходна е ситуацията и в кварталите „Кольо Ганчев“, „Зора“ и „Индустриален“, където погребения може да се извършват само във фамилни места.

Все още продължава работата по новия парк в землището на село Ракитница, където общината задели 160 дка, но все още няма погребения. На тази етап и там не се предвижда видео наблюдение, на по-късен етап ще се изгражда ограда, засега ще има само официален портал, коментира секретарят на общината Делян Иванов.

Бюджетът на общината за поддръжката на сегашния парк е в рамките на 100 000 лв. Средствата са основно за заплати на десетината копачи на гробове и тримата души от персонала на звеното за поддръжка.

 

Гардове на смени в Бургас

Охраната на бургаските гробища е поверена на частна охранителна фирма, която осигурява денонощно гардове. Охранителите работят на смени в състав от 12 души. "Всяка година подписваме договор с частна фирма след покана за обществена поръчка чрез Агенцията за обществени поръчки. В момента сме в такава процедура", каза шефката на Обредния комплекс в Бургас Магдалена Карастоянова. В момента охраната на траурния парк е възложена на компанията "Джи енд Секюрити 2010". Освен жива охрана в гробищата на морския град има и видео наблюдение. Над 15 камери са инсталирани на различни места и изпращат сигнал до оперативен център.

"Взели сме охранителни мерки и сериозни проблеми с набези и масови вандалщини нямаме, поне засега", твърдят от обредния комплекс.

Посегателствата са редки и са предимно кражби на цветя, вази и саксии. Хората се оплакват най-често от паднали клони върху гробовете и обрасли с бурени алеи.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев