Двама български президенти в спор заради бъдеща голяма инвестиция у нас

Росен Плевнелиев и Румен Радев
13.05.2019 / 10:15

Бъдещото изграждане на нов автомобилен завод у нас стана повод за остър сблъсък между двама президенти. Румен Радев и Росен Плевнелиев влязоха в спор кой има заслуги за евентуалния избор на страната ни като място за инвестиции от страна на гиганта „Фолксваген“.

На празника на Асеновград Румен Радев заговори за диалога с правителството. Президентът го определи като "труден" заради, по думите му, безконтролното управление и ненаказаната корупция. „Има важни теми, по които съгласието е наложително - като, например, привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. Специално заводът на "Фолксваген" аз поканих германския президент”, заяви Радев.

Създателят и почетен председател на автомобилния клъстер у нас Росен Плевнелиев обаче определи твърдението на президента Радев като "манипулативно" и "некоректно", съобщава NOVA. Според Плевнелиев преговорите с най-големия производител на коли в света се водят повече от година, но не на държавно, а на експертно ниво. Страната ни вече е на финала на сделката - решението се чакало до дни, дори часове.

„Президентът Радев няма нищо общо, това е истината. И е по-добре оттук нататък да стои настрани, защото неговото изказване е и дълбоко контра продуктивно. Инвеститорът каза много ясно: "Не политизирайте, защото това ще попречи, а няма да помогне." Ако наистина се случи нещо лошо, не дай си Боже, ще трябва да насочим прожекторите именно към този, който очевидно не е разбрал как се водят преговори със стратегически инвеститори”, каза Плевнелиев.

В събота на родна земя официално стъпи завод за автомобилни части на немски концерн. Производствената база е в Русе. В Кърджали беше открит завод за каучукови, пластмасови и метални съединения за автомобили.

Откриването на новите предприятия коментира и премиерът Бойко Борисов: „Аз си работя със заводите, които градим. Аз разбирам какво ги дразни, те даже не ходят на работа, аз в събота откривам два от най-големите заводи”. По думите на премиера за момента единствената яснота, около бъдещата голяма инвестиция на „Фолксваген” у нас е, че теренът за завода може бъде между Пловдив и Раковски.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев