Макети на влакове от 80-те години на изложение за жп моделизъм в София

Влак
13.05.2019 / 16:05

За десета поредна година Сдружение "Клуб железопътен моделизъм - България" организира международно изложение във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". На тазгодишното изложение ще бъде пресъздаден подвижния състав на Българските държавни железници от 80-те години на миналия век.

То ще се проведе от 24 до 26 май. Ще бъдат изградени три трасета с дължина около 180 метра със 17 гари и спирки и подвижни жп модели на влакове. Интерес към жп моделизма проявяват около 400 души в страната, от тях активни в хобито са 100 души, разказа в предаването "Закуска на тревата" председателят на сдружението Емил Чаушев.

"Това не е скъпо, това е много скъпо хоби. Моделите, които се продават на пазара, са с доста висока стойност, тъй като през годините станаха много по-детайлни. Не са онези детски влакчета, които сме свикнали и помним от детските си години. Освен подвижният състав, който вие може да имате, трябва да направите трасе, по което този подвижен състав да се движи и това отличава нашето хоби от всички останали моделизми."

Железопътният моделизъм е забранен за деца до 14 години, тъй като има много дребни детайли, които могат да бъдат погълнати, предупреди Емил Чаушев.

"Има понякога остри детайли в модела, които могат да наранят едно дете. Има детски влакчета, които не са точно модели, те са просто имитация на някакво влакче, които могат да се експлоатират от 2-3-4 годишни деца и по-нагоре."

Чаушев смята, че интересът на децата към това хоби се поражда между 4 и 5 годишна възраст.

Предстои макети на влакове да бъдат поставени в рамките на постоянно изложение на Централна жп гара в София, съобщи още Емил Чаушев.

"Най-вероятно един път месечно ние ще отваряме врати за всички граждани, безплатно, за да могат да видят и да се доближат до това хоби, като през останалото време всички трасета ще могат да бъдат гледани (защото помещенията са със стъкла, те не са със стени). Помещенията са със стъкла, така че всички, които преминават през Централната жп гараq ще имат възможността да се запознаят с хобито", уточни той.

Източник: БНР
Снимка: БТА
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев