Вандали заличиха уникалните рисунки в пещерата Магурата

Пещерата "Магурата"
16.05.2019 / 15:08

еизвестни засега вандали заличиха уникални рисунки в пещерата Магурата, след като надраскаха на стената на пещерата думите "Ради Павчо 2019 Антов". Това съобщи първи във фейсбук посетител от Приморско Андрей Шурелов. Според туристи слизали в пещерата днес надрасканията надпис е заличен и от него единствено е остовено издълбаното Павчо.

 

Вандалският акт предизвиха вълна на недоволство в социалните мрежи. Унищожени са уникални рисунки на ловни сцени и слънчевия календар, датиращи между 3000 и 1200 години преди новата ера. Залата беше затворена за посетители в продължение на години, а решението да бъде отворена беше взето съвсем наскоро.

На 14 май в 10:39 ч. в профила си Андрей Шурелов, от Приморско публикува снимка и пише следното, след като в неделя на 12 май той със свои трима приятели е посетил пещерата „Магурата”, където се намират уникалните праисторически рисунки –гордостта на българската праисторическа наука .

„Ради, Павчо и Антов, 2019!

Да се знае!

Историята продължава да се пише - съжителство на рисунки на 12 000 год., и на надписи на няколко дни. След още 12 000 год., новия надпис ще е древен, и изследователите тогава ще спорят кой/кои са тези Ради, Павчо и Антов! „

Неизвестно, кога преди посещението на Шурелов е направен вандалския надпис, коментират историци от Белоградчик. Пред “Монитор”, те казаха, че рисунките са издраскани поне няколко дни преди вандализма да стане известен и то благодарение на Фейсбук публикацията. Хората в Белоградчик, историците си задават въпроса как се е стигнало до този вандализъм, което означава, че в пещерата посетителите са били без екскурзовод и подобно действие е безхаберие , граничещо с престъпност. По неофициална информация от Белоградчик, общинската управа разбирайки за вандализма се е опитала да прикрие стореното заличавайки издрасканото с четки, боя и парцали? Дали това наистина е така тепърва ще се установява от полиция, историци и управници...

Андрей Шурелов каза специално за „Монитор“, че вандалите са драскали имената си в дясната част от ловната сцена на уникалните рисунки в Галерията със скалните рисунки в пещерата "Магура". Той заедно с приятелите си и голяма група туристи са влезли в неделя в 10,30 ч.да разгледзат пещерата и са придружавани от екскурзовод. Любопитното и интересно според Шурелов е, че до галерията с рисунките групата рязко е намаляла на десетина човека. Тогава той е забелязъл вандализма и запитал екскурзоводът за деянието и отговорът е бил „ че най-вероятно драскането върху рисунките и надписът е станал в събота-11 май. Според Андрей Шурелов практика е в Галерията с рисунките туристите да остават сами, без екскурзовод , което е предпоставка всеки недобросъвестен да вандалства необезпокоявано..... На въпроса Кожг ТойТой разказа, че пещерата "Магура", която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. и отстои на 50-тина километра от Видин и е сред най-посещаваните в страната и от години страната ни се бори рисунките да влязат в списак на защитените исторически обекти от ЮНЕСКО.

Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са от преди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

Дълги години залата с рисунките беше затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти бе взето решение залата да бъде отворена и пещерата годишно се посещава от хиляди български и чужди туристи.

През 2018 година екип учени , които правиха 3 D заснемане на рисунките алармираха, че въпреки безспорната си културна, историческа и туристическа значимост, Галерията със скалните рисунки остава без адекватна защита и стратегия за опазване.

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

Няколко години преди 2011 г.пещерата “Магура” бе затворена за посетители, след като крадци вандалски обраха осветлението в нея и нарязаха специалния кабел, който го осигуряваше. В годините около собствеността на “Магурата” се водят постоянни спорове, защото тя в миналото бе отдадена за стопанисване на частна фирма, която трябваше да ремонтира и възстанови осветлението, което не бе извършено. През 2011 г. стартира проект за възстановяване на осветлението на уникалната българска пещера “Магура”. Възстановяване на осветлението в цялата пещера струваше 240 000 лева.

“Магурата” е разположена в близост до с.Рабиша и едноименното езеро. Пещерата е първата благоустроена пещера в България. Тя е скътала в недрата си най-богата галерия от скални рисунки на Балканите. Възрастта на “Магурата” се определя между 1,5 и 4 млн.години и те се състои от обширен подземен лабиринт , чийто клонове имат дължина около 2,5 км с импозантни зали, сталактити и сталагмити, редки пещерни образования.

Скалните рисунки, които са под специална защита, са правени от първобитните обитатели с прилепско гуано и общия им брой възлиза на над 750. С най-богата и сложна композиция се отличават първите три групи, представящи ловни сцени, митични танци и с право рисунките се смятат за изключително ценни за науката и се определят от историците като уникални шедьоври на праисторическото изкуство в Югоизточна Европа. Рисунките се намират на 375 метра под земята , от естествения вход на пещерата. Общият брой на изображенията надхвърля 750. За да бъдат запазени, достъпът до тях бе дълги години ограничен. Първите следи от присъствието на човека в пещерата се отнасят към късният палеолит, 8 000 години преди Христа. Уникалните скални рисунки са изпълнени с прилепно гуано (тор). Те са многопластови и от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Рисунките в "Магурата" изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, "шахматни" пана, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Слънчевият годишен календар е от късния енеолит и добавки през раннобронзовата епоха и е изпълнен с голяма точност и прецизност на записите. Чрез рисунките праисторическите хора са съхранявали информациите за регионалния календар и празниците, изобразявайки техните символични и конкретни персонажи.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев