17 000 възрастни ще получат здравно-социални услуги по проект за патронажна грижа

Народното събрание
17.05.2019 / 14:38

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи по време на парламентарния контрол, че вече са одобрени 80 проекта по процедурата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". Стойността на одобрените проекти е 9,9 млн. лева. Общият брой потребители, които ще бъдат обхванати чрез одобрените проекти, е 7939 души. Очаква се общо по процедурата да бъдат обхванати над 17 000 потребители.

Ще бъде изградена мрежа от мобилни социално-здравни услуги, които ще се предоставят в домашна среда, като на възрастните хора и на хората с увреждания ще бъдат осигурени здравни и социални услуги, както и психологическа подкрепа и консултииране. По процедурата се отпускат средства за ремонт, обзавеждане и оборудване на помещения в общините за предоставяне на патронажната грижа, както и за обучение на персонала.

Интегрираните услуги ще се предоставят не по-малко от 12 месеца, като всеки потребител на услугата ще получава здравно-социална услуга до два часа на ден. Максималната стойност на услугата за един човек на година е 2016 лева.

До 10 май т.г. общините имаха възможност да подадат проектните си предложения. Общо 127 са получените предложения по операцията от 159 общини. Те се отнасят за 12 773 потребители. Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ е близо 31,7 млн. лева. Първите 15 договора за предоставяне на патронажната грижа бяха подписани и връчени на общините на 9 май т.г.

Министър Бисер Петков цитира данни на Националния статистически институт (НСИ) от 12 април т.г., според които 33,2% или една трета от населението в нашата страна е на възраст 65 и повече години. Последните данни на Евростат показват, че за периода 2007-2017 г. делът на хората на възраст над 65 години в България се е увеличил с 3,1%, като по този показател страната ни се нарежда на осмо място в ЕС.

Процентът на възрастните хора на 65 и повече години в ЕС е 19,4%, като за последните десет години се наблюдава ръст от 2,4%.

Източник: БТА
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев