В Сливен бе открит Международен фестивал на поезията под надслов „Славянска прегръдка“

Откриване на фестивала
17.05.2019 / 22:20

На 17 май в Сливен бе открит Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“. Гости-участници във Фестивала тази година са Алекси Врубел и Божена Хайнц от Великобритания, Вера Хорват от Сърбия, Диана Буразер, Енерика Бияч – Хърватия, Зузана Куглерова – Словакия, Татяна Янкова, Христос Хартомацидис – Гърция, Людмила Снитенко, Максим Замшев – Русия, Раиса Мелникова от Литва, Валерий Пощаров, а от България - Надя Попова, Росица Кунева, Елка Няголова и др..

Фестивалът се провежда за тринадесети пореден път. Това е международен проект, чието пилотно начало е поставено във Варна през 2007 г. Същата година е учредена и Славянската литературна и артистична академия, която днес има филиали във всичките 11 славянски страни, както и в още 5 други европейски държави. Основна цел на форума е сближаване на културните ценности на основата на общия праезик и културното наследство на славяните.

Днес на официалното откриване присъства депутатът Кольо Милев, Марин Кавръков, общественици, поети, писатели и граждани. В залата прозвучаха стихотворения, написани от българските и чуждестранни гости.

Присъстващите бяха поздравени с няколко песни, изпълнени от ученици на Начално училище „Васил Левски“ в града, възпитаници на клуб „Ритъм“ с художествен ръководител Елена Пеева, както и от българо-руски хор „Славяне“.

При всяко издание на фестивала се връчват и наградите от международния конкурс „Летящо перо”, което този път ще бъде в Пловдив на 19 май в зала „Тракард“. Инициатор и главен модератор на програмата е Славянската литературна и артистична академия. Председател на Академията е поетесата Елка Няголова. Събитието продължава до 25 май.

Фестивалът е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Още снимки от новината

Откриване на фестивала
Поетична вечер
...
...
...
Кети Бозукова
...
...
Част от чуждестранните гости
Част от гостите
Музикален поздрав от ученици на НУ "Васил Левски" Сливен
От клуб "Ритъм"
От клуб "Ритъм"
Българо-руски хор "Славяне"

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев