В Сливен стартира за поредна година инициативата Европейска нощ на музеите и галериите

Кметът Стефан Радев връчва наградата на историка Васил Дечев
18.05.2019 / 19:10

За поредна година Сливен се включи в инициативата Европейска нощ на музеите и галериите. Празненствата започнаха с официално откриване, на което присъства кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-кмета Пепа Чиликова, заместник-областния управител Камен Костов, депутата Мария Белова, председателя на общинския съвет Димитър Митев.

Традиционно, всички музейни обекти в града ще работят днес. Тази година Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия "Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост „Туида“ и Община Сливен ще предложат едно съвместно и незабравимо приключение за малки и големи. Ще има загадки и съкровища, ще има наука, изобретения и произведения, ще има изненадващи водещи и предизвикателства, ще има томболи и награди.

Предвидените мероприятия в програмата са насочени към младите хора и децата, към тези, в чиито ръце ще остане културно-историческото наследство и са свързани с темата на инициативата за 2019 г. - „Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition“. Звездите от „Типично“ ще обявят приключенската игра - „Лов на АРТ&факти“. Условията й включват посещение на всички обекти, изпълнение на предизвикателства и събиране на печати. В края на играта всички, които са събрали пълен набор печати, ще участват в томбола с награди в Регионалния исторически музей.

На официалното откриване на проявата тази вечер бе връчена за първи път наградата „Д-р Симеон Табаков“. Неин носител е историка Васил Дечев.

Наградата се дава за изключителен принос в проучването на културно историческото наследство и развитието на музейното дело в Сливен и Сливенско. Наградата на музея e плакет с образа на д-р Симеон Табаков и грамота.

Още снимки от новината

Приветствено слово на кмета Стефан Радев
Официалните лица
Представяне на народен обичай
...

 

Текст, снимки и видео клипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев