Премиерът Бойко Борисов разговаря с германския външен министър Хайко Маас

Хайко Йозеф Маас, Екатерина Захариева и Бойко Борисов
20.05.2019 / 13:54

Премиерът Бойко Борисов се срещна вчера с германския външен министър Хайко Йозеф Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални въпроси от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По време на разговора бе отбелязано добро двустранно сътрудничество в редица области.

Освен интензивния политически диалог между България и Германия, на срещата се посочва, че двете страни остават стратегически партньори в търговията и инвестициите. През 2018 г. търговията между държавите е 8,153 млрд. Евро, което е с 11,8% повече от миналата година. Инвестициите от Германия в България през 2018 г. възлизат на 153,7 млн. Евро. евро.

По време на срещата българският премиер посочи, че за нашата страна остава приоритет за поддържане на тенденциите на растеж на двустранната търговия, както и за разширяване на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електрониката и електротехниката, машините изграждане, информационни технологии.

В разговорите между премиера Бойко Борисов и министър Хайко Йосаф Маас бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранните партньорства в секторите на туризма, образованието, науката и културата. Добър пример за сътрудничество е въвеждането на модела на двойното професионално образование в България.

Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска перспектива, запазването на сигурността на външната граница на ЕС също бяха сред темите на срещата между българския министър-председател и германския външен министър.

Фокусът на разговорите беше и енергийната сигурност на страната, включително диверсификацията на източниците, маршрутите и доставчиците на газ.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев