Разследване на NOVA разкри как действат схемите за покупки на ТЕЛК решения

ТЕЛК
20.05.2019 / 14:58

Разследване на NOVA разкри как действат схемите за покупки на ТЕЛК решения.

 

За целта се преминава през няколко етапа.

Етап 1 - Посредник – урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. В този случай - кака Величка от Хасково.

Етап 2 - Първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на лекари от кръга на посредника. В случая – неврологът от Пловдив, Д-р Иванчев и специалистът по уши, нос, гърло от Хасково, Д-р Ченголов.

Етап 3 - Направление за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника – в този случай Д-р Нина Манафъкова.

Етап 4 – Организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите – в случая – при специалиста по УНГ Д-р Латев.

Етап 5 - Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК –комисия.

Етап 6- Посредникът запознава предварително здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, за да знаят кой е.

И така се стига до етап 7 - явяване пред ТЕЛК – комисията и издаване на решение за процента на инвалидност.

Някои от замесените в схемата лекари отричаха до последно контактите си с кака Величка, но не знаеха как да оправдаят епикризите, издадени в отсъствие на пациента.

Лекари, замесени в схемата също така изписват лекарства, например срещу гърчове и припадъци, на съвсем здрави хора.

Фалшивите диагнози и изписвания на лекарства са видимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас, твърди адвокат Георги Коев – който в същото време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение.

По думите му престъпното поведение на лекари от самите комисии, определящи процентите инвалидност, оставя най-малко следи по веригата.

„Каквито и документи да поискате от един престъпно настроен човек, той ще се снабди срещу пари с тях, ще ги представи на комисията и тя няма да може да провери дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те. защото вършат една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на работоспособност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да ходят на стотиците опашки и гишета да се снабдяват с необходимите документи. Това нямаше да бъде възможно да се случва така ако ги преглеждаха в един единен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не извършват експертно оценъчна дейност на здарвословното състояние на лицето, на което се отпуска помощ”, смята адвокат Георги Коев.

Формалната чиновническа функция на ТЕЛК-комисиите е сред причините, както за злоупотреби и корупция, смятат и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от недобросъвестните лекари.

„Мисля, че най-накрая трябва да се създаде възможност за обективна преценка на здравословното състояние на българските граждани. това може да се постигне. Не може само на лекарите, които участват в тоя процес да се вменява вина. те не всички са такива. говорим за малък процент. нека да се съгласим това. в никакъв случай, той не е огромен”, коментира д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Източник: NOVA
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев