Зрелостниците писаха по „Косачи“ на Елин Пелин

Училище
21.05.2019 / 14:54

Разказът „Косачи“ на Елин Пелин се падна на дванайсетокласниците на матурата по български език и литература, на която се явиха над 52 000 зрелостници. Една от 11 700 000 комбинации беше изтеглена рано сутринта на 21 май в Министерството на образованието, а темата в 41 въпрос, в който се пише есе или интерпретативно съчинение, беше под номер 13.

Новото тази година е, че матурите и изпитите от Националното външно оценяване на седмокласниците вече се провеждат на различни дати и това облекчава организацията. Наред с мерките за сигурност срещу преписване, изключително важна е и ролята на квесторите, които следят за реда в изпитните зали, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Абсолютно недопустимо е спекулирането с притеснението на учениците, които се явяват на матура. От определен брой автори и съответно определен брой произведения винаги може да има някаква комбинация, но според мен се създава излишно напрежение преди изпита. Тези, които са учили, ще се справят и аз желая на всички успех", обърна се тя към ученици и родители.

За нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които се провеждат изпити, е осигурено и видеонаблюдение, съобщиха от Министерството на образованието. Какви са критериите са оценка на есетата и на интерпретативните съчинения обясни експертът в МОН Александър Трингов:

„Обхващат оценяване на знания, умения, компетентности по посока на изграждане на аргументативен текст, прилагане на книжовно-езиковите норми, литературни компетентности, умения да се формулира теза, да се защитава тази теза. Тази задача носи на зрелостниците максимален брой от 30 точки”.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни. След 16.00 часа на 21 май на сайта на просветното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев